Blauwdruk van de pup

Verreweg de belangrijkste periode in het leven van een hond zijn de eerste 3 levensmaanden. In deze periode wordt de blauwdruk gemaakt voor de rest van zijn of haar leven. Alle indrukken die de pup opdoet in deze periode slaat hij op in zijn interne geheugen en blijven daar voor altijd zitten. Het is dus van groot belang dat de pup in die periode met alles wat hij in zijn leven tegen kan komen positieve ervaringen opdoet. Hij moet daar in begeleid worden door zijn eigenaren. Laat hem de eerste dagen wennen aan zijn nieuwe huis en eventuele tuin, geef hem rust om alle nieuwe informatie te verwerken en laat de eventuele kinderen niet de hele dag met hem spelen het is echt nog een baby die rust, reinheid en regelmaat nodig heeft.

Na een paar dagen kan u zijn wereld gaan vergroten door hem mee de straat en wijk in te nemen (mensen die buiten wonen moeten de pup meenemen naar dorp of stad een paar keer per week) Hij moet echt aan alles wennen. Allereerst aan andere soortgenoten want daar zijn nogal wat verschillen in. Als hij daar niet aan went leert hij de taal van zijn soortgenoten niet. Vraag altijd aan de eigenaar van een volwassen hond of die met een pup om kan gaan zodat je geen bijt incidenten krijgt, waardoor de pup een angst trauma oploopt waar hij de rest van zijn leven last van kan blijven houden.

Verder moet hij met andere mensen, gekleurd of blank, groot en klein, gehandicapten, alle verkeersdeelnemers, andere dieren, de bus en trein (ook al ben je daar nu niet afhankelijk van) in contact komen. Ga naar een schoolplein toe, organiseer een kinderfeestje met toeters, bellen en ballonnen. Met name ballonnen zijn cruciaal, als ze daar nu al aan wennen schrikken ze straks waarschijnlijk niet van luchtballonnen. Op de meeste kinderboerderijen mogen pups aangelijnd mee, dit is een goede plek de pup aan andere dieren en drukte te laten wennen. Als er een kermis is ga daar dan ook naar toe. Alle nieuwe indrukken wil de pup eerst van een afstandje bekijken, geef hem daar de tijd voor en benader het nieuwe langzaam. Mocht de pup ergens van schrikken stel hem dan gerust maar overdrijf het niet, doe zo gewoon mogelijk en maak er maar een feestje van door hem iets lekkers te geven. Hierdoor gaat hij het enge met iets leuks (spel of voer) associëren.

Hondeneigenaar

De houding van de eigenaar is heel belangrijk, als u zelf rustig en beheerst blijft en doet als of er niets aan de hand is zal de pup uw gedrag overnemen, u bent zijn voorbeeld. Na de eerste drie maanden begint de angstfase voor een pup alles wat hij dan nog niet kent zal hij met steeds grotere argwaan gaan benaderen of voor willen vluchten het is van groot belang dat u dan doorgaat met socialiseren tot dat hij een halfjaar oud is dan heeft hij het meeste al wel een keer meegemaakt. Wilt u een persoonlijk advies over de opvoeding van uw pup neem dan gerust contact op.

FAQ items aan het laden...